КАЛЮЖА

КАЛЮЖА, калюжка ж. южн. тул. калужина, мочежина, лужа, грязь. См. калуга, Калюх (кал?) м. новг. поганая посудина для помоев, для корма собак и пр.


Смотреть больше слов в «Толковом словаре живого великорусского языка»

КАЛЯ →← КАЛЬЯЧИТЬ

Синонимы слова "КАЛЮЖА":

Смотреть что такое КАЛЮЖА в других словарях:

КАЛЮЖА

калюжа сущ., кол-во синонимов: 1 • лужа (14) Словарь синонимов ASIS.В.Н. Тришин.2013. . Синонимы: лужа

КАЛЮЖА

КАЛЮ́ЖА (заглибина в ґрунті, наповнена водою або іншою рідиною); БАРЛІ́Г (заглибина з гряззю); БАЮ́РА (велика, глибока заглибина, вибоїна); КОВБА́НЯ, К... смотреть

КАЛЮЖА

ви́тягти (ви́тягнути) / витяга́ти (витя́гувати) з боло́та (з багна́, з калю́жі, з грязю́ки і т. ін.) кого. Допомогти кому-небудь вийти з принизливого становища або позбутися злиднів. Не заприміть її Олександра, може б, вона і досі у своїх дрантях завита ходила. Він витяг її з калюжі! (Панас Мирний); — Я, дурна, жалувала, що нею всі нехтували,— так їй і треба було, пройдисвітці! Я ж її за вуха з грязі витягла, в люди вивела! (Леся Українка); Так ось знайте, що .. я отим самим “лібералізмом” витягнув Горецького з болота (М. Ю. Тарновський); // Допомогти кому-небудь позбутися непристойного товариства, середовища, вийти з-під його впливу. Щаслива і я. І горда. Адже це я тебе відвоювала в тієї нечисті, адже це я витягла тебе з того бруду, в якому ти погрузав (В. Речмедін). сіда́ти / сі́сти в калю́жу. Потрапляти в дуже незручне або смішне становище; зазнавати у чомусь невдачі. І часто той, хто піддається .. наклепницьким абсурдам, потрапляє в смішне становище, або, як кажуть у нас, сідає в калюжу (З газети).... смотреть

КАЛЮЖА

-і, ж. Заглибина в ґрунті, наповнена водою або іншою рідиною. || чого. Вода або інша рідина, налита у великій кількості на якій-небудь поверхні.

КАЛЮЖА

-і, ж. Заглибина в ґрунті, наповнена водою або іншою рідиною.|| чого. Вода або інша рідина, налита у великій кількості на якій-небудь поверхні.

КАЛЮЖА

[kaluża]ж.kałuża

КАЛЮЖА

калю́жа[кал'ужа]-ж'і, ор. -жеийу

КАЛЮЖА

【阴】 水坑, 水洼; (溢出或漏在地上的) 一汪水◇ Сісти в калюжу 碰一鼻子灰

КАЛЮЖА

імен. жін. родулужа

КАЛЮЖА

(яма з брудною водою) (з болотом) барліг, (велика) баюра, калабаня.

КАЛЮЖА

Калю́жа, -жі, -жі, -жею; -лю́жі, -лю́ж

КАЛЮЖА

Калюгакалюжына

КАЛЮЖА

ковбаня, р. калабаня, калабатина; (глибока) баюра.

КАЛЮЖА

Pool, puddle, slop

КАЛЮЖА

Pöl, vattenpöl

КАЛЮЖА

калю́жа іменник жіночого роду

КАЛЮЖА

{калу́жа} -жі, ор. -жеийу.

КАЛЮЖА

лужа - сісти в калюжу

КАЛЮЖА

калюгакалюжына

КАЛЮЖА

калюга калюжына

КАЛЮЖА

-і ż kałuża

КАЛЮЖА

გუბე

T: 193